Blog

Benjamin Slotterøy – Galleri Blås & Knåda – Stockholm

 

Mina senaste utställningar har kretsat kring kontrasterna mellan realismen och det abstrakta. Människans förhållande till naturen har varit ett återkommande tema – ett förhållande som är sårbart och pendlar mellan kontroll och icke-kontroll. Denna utställning är en fortsättning på den tematiken. Jag skapar oväntade möten där djur möter objekt skapad av människan och interagerar med dessa föremål i ett abstrakt landskap. Jag har alltid haft en fascination för objektet och dess omkringliggande magi; här möter Bläckfisken Dammsugaren.

I filmen “The Vacuum Cleaner Act” sätter jag fokus på att naturen och mänskligt beteende ofta är kontraster i sig. Filmen väver samman bilder från Solværøyene i norra Norge, där jag och min syster, konstnären Lotte Slotterøy, hade vår barndom. Jag vill radera det osynliga. Är det möjligt att ta bort misstag, intryck och minnen från vårt inre landskap? Det som inte passar in och är obehagligt? Idén kan tyckas lika absurd som handlingen att dammsuga Moder natur. Filmen är producerad i samarbete med Lotte Slotterøy och Jose Calvente (musik/ljud).

Glasdammsugaren är både förförisk och samtidigt naiv och hjälplös – den har ingen annan uppgift än att vara ett glänsande kristallklart objekt. Dammsugningen blir en slags reningsprocess, kanske ett vittnesbörd för människors ignorans.