Blog

”Precious Liquid” by Benjamin Slotterøy

2 april, 2016 08:34

                          Konstslöjdsalong 2010 på Arkitekturmuseet i Stockholm - Benjamin Slotterøy

Om utställningen i Dagens Nyheter/DN här:  http://www.dn.se/kultur-noje/konstrecensioner/konstslojdsalong-2010-pa-arkitekturmuseet-stockholm/

Göteborgsposten: Göteborgs-Posten : Kran

                                                               Arkitekturmuseet i Stockholm

Katalog: http://www.formmuseum.se/wp-content/uploads/2011/12/katalog-2010.pdf

 

                                                              Pera Museum Istanbul 2014

Mer om utställningen i Istanbul här:http://interludeartlab.com/?p=1059

 

Precious Liquid

Det mest naturliga som finns har blivit en handelsvara; det säljs och transporteras skandinaviskt vatten till USA och amerikanskt vatten importeras tillbaka. För vatten fraktar vi gärna halva jorden runt bara någon vill betala för det. Människor söker ofta efter det oberörda. Vilka associationer har vi till renhet? Var finns det renaste och mest exklusiva, och för vem är det tillgängligt? Leder vattnet från den hälsosamma källan oss närmare det äkta?

Eller luras vi av den trendiga förpackningen? Som ett stycke REN upplevelse i snygg design. Bara inbillning? Med glastuben ”Pure Arctic” vill jag skapa illusionen av isig polarsnö för att ytterligare understryka  denna absurditet, denna längtan efter renhetens källa för moderna människor. Jag har skapat en glastub som ger sig ut för att vara någonting den inte är – precis som det typ två miljoner gamla vattnet på plastflaskan som sägs innehålla mineraler och andra hälsosamma finurligheter som gör dig frisk och ganska vacker…

Människans liv tar sin början i vatten Två tredjedelar av jorden består av vatten. För dig och mig är det självklart att ha tillgång till rent vatten. Vi öppnar en kran i köket eller badrummet och ut strömmar vattnet, frisk och klart, varmt eller kallt – precis som vi vill ha det. Så är det inte för de flesta människor i värden. Människans tillgång till rent vatten direkt från naturen begränsas ständigt. Älvar, floder och sjöar omvandlas i allt större utsträckning till dammar: vattnet forslas i rör, kontrollerade av några få aktörer. En älv som skulle kunna löpa som en ådra genom många olika länder, kan i värsta fall förvandlas till en kran för såväl politisk som ekonomisk maktutövande. Vatten får ett pris som ofta blir så högt att det är överkomlig endast för den rika delen av värden. Vatten i rör kan således symbolisera en inskränkning av både liv och frihet.

Projektet Precious Liquid har visats på följande ställen: Galleri Inger Molin Stockholm, Kulturhuset Stockholm, Rana kunstforening Mo i Rana Norge, Nääs Konsthantverk Sverige, Arkitekturmuseet Stockholm, The Glass Factory Boda Sverige, Pera Museum Istanbul, Rådhuset i Oslo.

 

                                                         Galleri Inger Molin – Stockholm 2008

Läs om utställningen på Galleri Inger Molin i Svenska Dagbladet här: http://www.svd.se/till-synes-osentimentalt-men-sprangfyllt-av-kansla

                                                        Tear Collector by Benjamin Slotterøy

”Tear Collector är ingen leksak. Den är ett konkret bevis på att ägaren besitter stora känslor som kärlek, glädje, sorg, raseri och empati. Tear Collector kan hjälpa till med att komma över besvikelser och motgångar – att fälla tårar är medicin mot det mesta. Tear Collector är inget för egoister och hycklare, den fungerar heller inte för krokodiltårar”.

The Tear Collector is produced in collaboration with the jewelry artist Caroline Berggren.

Galleri Inger Molin – Stockholm

                               ”Snöbollen” är producerad i samarbete med Svenskt Tenn i Stockholm

Pure Arctic – Snow on Tube

”Vari ligger människans längtan efter det oberörda? Var finns associationerna till renhet? Finns det renaste och mest exklusiva någonstans? För vem är det tillgängligt? I vad hittar vi det äkta och det sanna? Vad betyder en snygg förpackning? Upplevelse? Inbillning? ”Pure Arctic” är illusionen av isig polarsnö. En ”broder” till plastflaskan med det typ ”två miljoner” år gamla vattnet från hälsokällan inuti, i Norge utvald till ”Årets mest onödiga produkt 2003.”

Konsthanverk – remixed:http://www.svd.se/konsthantverk-remixed

Svenska Dagbladet/IngerMolin: http://www.svd.se/garanterat-fritt-fran-anglahar

Oil on Tube

”Precious Liquid” & the video ”The Vacuum Cleaner Act” 2014


Benjamin Sotterøy

 

 

 

 

 

 

 

 

?