Blog

Land Confiscation by Larissa Sansour

18 april, 2012 08:00

Kulturhuset, Stockholm. 23 October 2010 – 13 February 2011. I verket Land Confiscation får vi under tio minuter följa konstnärens bror och syster när de enligt en sorgeritual sveper in ett av familjens hus i svart tyg. Detta följer efter besked om att egendomen konfiskerats inför Israels bosättningar. Kanske kan man byta identitet, religion och komma tillbaka som israel för att fortsätta odla familjens aprikosträd? Det är förstås lika absurt som desperat och speglar individens maktlöshet.

Filmen speglar också till vilken grad vi är beroende av våra rötter för vår nationella och personliga identitet. Vi reser glatt runt jorden i äventyrets och turismens fotspår, men i samma ögonblick vi inte får komma hem vill vi sannolikt aldrig resa därifrån. I den sista scenen delar syskonen på en flaska blodrött vin och Sansour visar att hennes egen berättelse är ljusår från den mediedrivna fundamentalismens.

 

 

Tags